Kaynak Kod Analizi Nedir?
Kaynak kodu analizi uygulama davranışını ve potansiyel kod dönüşümlerini anlamak için yazılım geliştirme sürecindeki kodun yapısını, hangi prosedürlerin diğer prosedürleri çağırdığını veya hangi prosedürlerin veri ataması yaptığını inceleyerek kodun yapısını anlamak, karmaşık kaynak kodu dönüşümlerinin veya performansa yönelik dönüşümlerin veya optimizasyonlarını kullanılmasını sağlar.
Programcılar kod analizinin birçok yönü ile ilgilenebilirler. Yazılım mühendisliği topluluğu tarafından çok sayıda yazılım metriği önerilmiştir. Bunlar, kod satırı sayısı (LOC'ler), döngüsel karmaşıklık ve uyum gibi basit metrikleri içerir. Geliştiricinin amacı, projeyi bitirmektir. Proje bitirilirken genellikle güvenlik ve güvenli kod analizi yapmak unutulur. Düzenli aralıklarla kontrol edilmesi gereken bir süreçtir. Yine de, eşzamanlı yürütme bağlamında, uygulama kodunun daha uygun düğümler arası iletişiminin olması faydalarını değerlendirmek için veri güvenlik proseslerinin bilinmesine ihtiyaç vardır.
Kaynak kod analizinin amacı nedir?
Genel olarak, kaynak kod analizi deneysel süreç yoluyla bir uygulama hakkında bilgi keşfetme hedefi, bir uygulamanın öngörülemeyen özelliklerini işlevsel ve işlevsel olmayan kaygılarla ilgili olarak ortaya çıkarmayı amaçlar.
Kod analizleri, örneğin; hata ayıklama, deneysel yazılım mühendisliği araştırması, hata yerelleştirme, optimizasyon teknikleri, performans modelleme, program geliştirme, kalite değerlendirmesi, tersine mühendislik, güvenlik kritikliği, yazılım bakımı, yazılım güvenilirlik mühendisliği, yazılım versiyonu oluşturma, sembolik uygulama, test etme, doğrulama (uygunluk kontrolü) prespektifinden bakılmalı ve değerlendirilmelidir.
Birçok senaryoda, kodu otomatik olarak analiz edebilen araçlar giderek daha fazla tercih edilmektedir. Bu araçlar, yakaladıkları bilgi türü olarak çeşitlidir. Kullanılan depolama miktarı veya aktarılan veri miktarı gibi dinamik ölçüler, araçlar temsili girdi ve veri kümeleri altında çalışan bir yürütülebilir dosyaların tamamı incelenmelidir.